Ontdek de talenten

van jouw kind

Een profielkeuze of studiekeuze maken? Voor jongeren allesbehalve een fluitje van een cent. Uitzonderingen daargelaten. Hoe moeilijk en stressvol dat kan zijn, daar krijg je als ouders ook het nodige van mee. Als ouder of verzorger wil je het beste voor jouw kind(eren), ook als het gaat om studiekeuze. Jouw rol als ouder in het proces van kiezen is belangrijk maar kan ook de stress en onrust in huis vergroten, vooral als er nog veel onduidelijkheid en twijfel is.

Doolhof van mogelijkheden

Gelukkig komen veel jongeren tot de juiste keuze door de hulp van ouders, decanen op school of omdat ze al heel jong weten wat ze later willen worden. Toch ziet een groot deel – ondanks alle goedbedoelde hulp – door de bomen het bos niet. Dat is heel begrijpelijk als je weet dat Nederland 430 universitaire (bachelor)studies, 1100 hbo studies en nog eens ruim 700 mbo opleidingen telt. Zie maar eens een keuze te maken in dat doolhof van mogelijkheden.

Pubers en het brein

Weten wie je bent, wat je kunt en wat je wilt is het fundament van een goede studiekeuze, maar een goed zelfinzicht is voor de meeste pubers nog niet zo gemakkelijk. Het brein – nog volop in ontwikkeling – is er simpelweg nog niet aan toe. Vrienden maken, sporten, ‘erbij’ horen zijn veel belangrijker. Toch is er de druk om te kiezen, en hoe lastig is dat, als je de consequenties van die keuze nog niet goed kunt voorstellen.

Misschien herken je dit als ouder. Mijn zoon of dochter:

 • heeft nog geen idee welke studie bij hem of haar past en gesprekken daarover leveren alleen maar meer stress op, hoe goed ook bedoeld
 • twijfelt tussen een paar studies en komt niet tot een definitieve keuze
 • kiest voor een numerus fixus studie maar wil wel een plan B
 • is uitgeloot voor de studie van zijn of haar keuze en zoekt een plan B
 • heeft geen idee wat hij of zij in de toekomst wil gaan doen en onze goed bedoelde adviezen worden gezien als pushen
 • wil een tussenjaar en hoe vult hij of zij dit ook een beetje nuttig in
 • moet een profielkeuze maken en kan de consequenties daarvan niet overzien
 • heeft iets anders dan de hulp van ouders en/of school nodig bij het maken van zijn of haar studiekeuze

Studiekeuze Bootcamp® in vogelvlucht

Onafhankelijk en objectief advies, vanuit verbinding en een hoge betrokkenheid helpen jouw zoon of dochter verder op weg. Buro bruisvogel werkt met de Studiekeuze Bootcamp® methode, waarbij we in een intensief, persoonlijk en gestructureerd traject van  4 uur de volgende stappen doorlopen:

 • vergroten van zelfinzicht, onder meer met de op DISC gebaseerde gevalideerde Student Profiel Analyse (SPA) van Thomas International
 • een studie top 5 gebaseerd op de Student Profiel Analyse, interesses en kwaliteiten
 • een persoonlijk actieplan met o.a. overzicht open dagen, proefstudeerdagen en arbeidsmarktperspectief
 • telefonische terugkoppeling aan de ouder(s)

Zo gaat je zoon of dochter goed voorbereid op pad om een studie of profiel te kiezen welke past bij zijn of haar interesses, capaciteiten en talenten. Een keuze die gemaakt wordt met hoofd én hart. Dat geeft vertrouwen en rust. En natuurlijk blijf ik na de Bootcamp® bereikbaar voor jullie vragen!

Voor een Studiekeuze Bootcamp® mag (in overleg met de decaan) verlof worden opgenomen. Denk jij ook dat een van onze Bootcamp® programma’s jouw zoon of dochter verder kan helpen, neem dan contact met mij op. Ik help jullie graag in dit proces.

Klik op de gekleurde bruisvogeltjes hieronder voor meer informatie over de verschillende Bootcamp® programma’s van buro bruisvogel.